Schachtenlogboek: De niet zo kleine Klaproos

Schachtenlogboek: De niet zo kleine Klaproos
Achtste wereldwonder aka De Warande te Wetteren

Yo dudes

Gisteren ben ik eindelijk eens uit men grot gekomen en ben ik gaan “lopen” (jaja ik ben een fitnessqueen) in het wondermooie Warandepark te Wetteren. Dit achtste wereldwonder herbergt onder anderen: een grote vijver met coole eenden, een voetbalveld met hangjongeren waar ik bang van ben en ook een looppiste geïnfesteerd met muggen die je soms inslikt terwijl je aan het lopen bent. De bloem waar ik vandaag over ga praten bevond zich eigenlijk niet in het park, maar ik had een inleiding nodig dusja. Dit pareltje heb ik gevonden op mijn terugweg naar huis. We hebben het hier natuurlijk over de…

KLAPROOS

De Grote klaproos die ik gevonden heb voor iemand zijn deur
De Grote klaproos die ik gevonden heb voor iemand zijn deur

Wel om preciezer te zijn de Grote klaproos, want de Klaproos is eigenlijk een geslacht dat zo een 60 soorten omvat. Deze bloem staat vooral bekend als symbool voor de Eerste Wereld Oorlog omdat men vroeger dacht dat ze bloeide op plaatsen waar soldaten sneuvelden. Eigenlijk kiemt de Papaver rhoeas enkel wanneer zijn zaden aan het licht komen zoals bijvoorbeeld in terreinen die verstoord worden. Daarmee dus dat ze vaak op slagvelden bloeiden en nu ook op de stoep van dit random huis (deze bloem stond recht voor iemand zijn deur dus moest ik als een weirdo voor die zijn huis foto’s nemen you’re welcome).

Voor mensen die lui zijn hier zijn de specs van de GrOtE KlAprOoS:

  • Naam: Grote klaproos
  • Latijnse benaming: Papaver rhoeas
  • Familie: Papaveraceae (Papaverfamilie)
  • Orde: Ranunculales
  • Vindplaats: Warandelaan, Wetteren (nummer 42 om echt heel specifiek te zijn)
  • Voorkomen: vroeger Europa, Noord-Afrika en de klimatologisch tot de gematigde streken van Azië, maar nu eigenlijk bijna heel de aarde
  • Algemene beschrijving: Basically een mooi onkruid, groeit op random plaatsen, scharlakkenrode bladeren die heeeeeeeel fragiel zijn

Nog enkele coole feitjes over de Grote klaproos:

  1. De bloembladen bevatten een stof vergelijkbaar met opium, so if you like to party smoor klaproos bladeren I guess (pls don’t)
  2. De blaadjes van de Grote klaproos vallen zo snel af omdat na de eerste bestuiving een signaal naar de plant wordt gestuurd dat de kroonbladeren niet meer nodig zijn (m.a.w. de klaproos is een one-night-stand kinda gurl)
  3. De kelkbladeren vallen af zodra de bloem helemaal open gebloeid is daarmee daje ze niet meer vindt als de plant in bloei staat
  4. Er zijn meerdere gedichten geschreven over de Klaproos in verband met de oorlog. Om jullie literatuur skillz te verhogen heb ik er eentje toegevoegd van onze goeie ouwe Tom Lanoye (zie links). Oorspronkelijk heette het gedicht ‘In Flanders Fields’ en werd het geschreven door John McCrae, een Canadese dokter die gestationeerd was in Ieper tijdens de oorlog. Tommeke heeft dus enkel het gedicht vertaald naar het Nederlands :).

Voila nu zijn jullie weer wat slimmer geworden (yoepie)

Vriendelijke groetjes van Samantha, een slimme schacht 😉

Een reactie achterlaten