Hallo liefste GBK’ers!
Maak kennis met dit bijzonder imposant diertje: Oscar de Oehoe! Deze stoere uil bevindt zich blijkbaar al enkele maanden te Geel en is alles behalve een verlegen beestje. Met zijn begeerlijke verenkleed, forse oorpluimen en vuurrode ogen valt hij direct op. Deze soort is een zeldzaamheid in België. Maar dat weet Oscar, want hij laat zich vaak showen bij ons op de grote kerktoren pal in het centrum. Zijn hobby’s zijn vrouwtjes versieren, nachtjagen op onschuldige muisjes en domme Gelenaars overdag aanstaren. Met mijn fiets en camera in de hand ben ik Oscar eens gaan bezoeken. Als biologe in spé was ik helemaal in de ban van dit beestje, hoe cool zijn die!! Ik heb mij laten horen dat er ergens een nestje Oehoe’s bevindt en dat er ook een vrouwtje in de buurt zit. Oscar is dus papa geworden, hoera!

Helaas is niet alles rozegeur en maneschijn, ook niet in Oscars luxe leventje. Al jarenlang is er een verhouding van diepe vijandschap tussen familie Strigidae (de Uilenfamilie) en familie Corvidae (de zwarte kraaienfamilie). Kevin de Kraai heeft last van agressief en territoriaal gedrag. Het probleem lost zich pas op van zodra zijn rivaal verdwijnt en hij krijgt wat hij wil: zijn troon op de kerktoren. Gelukkig is Oscar niet snel op zijn tenen, euh klauwen getrapt. Meestal heeft hij maar een paar seconden nodig om die stomme kraaien te verjagen. Go Oscar!
Side information:
Deze soort wordt niet voor niets een reuzenuil genoemd, want hij kan maar liefst 75 cm groot worden. Hij is dan ook de grootste uilensoort van Europa. Naast de grote rode ogen en lange oorpluimen wordt hij gekenmerkt door zijn roep. Hij dankt zijn naam aan het luide Oehoe-geroep dat van verre te horen is. Oehoes zijn vroege broeders, soms al in februari maar meestal in maart leggen ze 2-3 eieren. Na ruim een maand komen de jongen uit het ei. Pas na ruim twee maanden kunnen ze vliegen. Voordat ze geheel zelfstandig kunnen jagen is de zomer al haast voorbij. De jongen trekken weg om elders hun eigen broedplaats te vinden waar ze vervolgens de rest van hun leven blijven.

Hopelijk kan Oscar in zijn 75-jarige tijdsspanne (ja die kunnen dus zo oud worden :o) nog vele kleine Oehoetjes voortbrengen, zodat de populatie in België toch wat aangedikt wordt. Succes Oscar!
Kusjes, nog steeds een domme schacht Carolijn