Hey hoi, hier zijn we weer terug met een nieuw plantje om voor te stellen!
Dit keer gaat het over de gehoornde klaverzuring: een schattig plantje dat heel vaak voorkomt maar te weinig gewaardeerd wordt.

Ik moet bekennen, ik had ook eerst geen oog voor deze kleine grondkruiper. Pas toen ik eens rond snuisterde tussen de grote bloemen in mijn tuin, zag ik plots een klein, geel bloemetje dat smekend naar mij keek om erkenning te krijgen. Plantsnap, mijn nieuwe beste vriend, liet snel weten dat het over Oxalis corniculata ging. Naast gele bloemetjes die enkel bij helder licht opengaan, heeft deze cutie ook hele mooie blaadjes. Deze zijn drietallig samengesteld, met hartvormige deelblaadjes. Bij bewolkt weer gaan ook zij dichtklappen. In kleur variëren ze van fris groen tot donker paars.

Dit eenjarig kruid is een echte durver, het wordt een pionierssoort genoemd. Dit wilt zeggen dat hij, de stoere krijger, als een van de eerste soorten planten het aandurft om nieuw, kaal terrein te gaan koloniseren en zich er kan settelen. Ondanks dit grote vertoon van durf, kan de oppervlakkige mens niet verder kijken dan het (toch wel kleine) uiterlijk en wordt de gehoornde klaverzuring tot ‘onkruid’ gebombardeerd. Onterecht!

In mijn zoektocht naar nog meer interessante feiten over deze klaverzuring, las ik dat er in India thee van gemaakt wordt. Hop, daar ging ik weer, kruipend tussen de struiken om genoeg blaadjes te verzamelen voor mijn thee. Ik liet water koken en de blaadjes efjes trekken. Hoewel het water een heel mooie kleur kreeg, rook het oprecht naar verlepte spinazie. Maar met een beetje honing en een druppeltje citroen was het een heerlijke drankje, een echte aanrader dus. Dit zelf proberen is op eigen risico, want bij een overdosis klaverzuring krijg je teveel oxaalzuur binnen, waardoor er iets misloopt met de kalkopname in je lichaam. (Klinkt niet als een aanrader). Eén kopje thee is wel gezond, want het plantje zit bomvol vitamine C!

Als je dacht dat hiermee de trukendoos van dit plantje leeg was, heb je het mis. Dit is namelijk ook een ongelofelijk goede acrobaat. De gehoornde klaverzuring buigt zijn stengel in een soort van Z-vorm. Zo blijven de doosvruchten toch recht staan, ondanks dat de stengel naar achter buigt. Een kunstje dat niet alle klaverzurings beheersen!

Alle feiten op een rij:
- Naam vinder: Silke Bouckenooghe
- Nederlandse naam: Gehoornde klaverzuring
- Wetenschappelijke naam: Oxalis corniculata
- Taxonomie: Behoort tot de klaverzuringfamilie, klassen van de Zaadplanten
- Datum: 27/04/2020
- Vindplaats: Ergens in het Gentse (mijn tuin dus), op een zonnige plek
- Opvallende kenmerken: Gele bloemetjes, hartvormige blaadjes met soms een donkerpaarse kleur, rare Z-vormige kronkel
Ziezo, hopelijk kan dit het begin zijn van ietsje meer erkenning voor deze flexibele, stoere, lekkere en kleurrijke plant
Groetjes van Oxalis corniculata en mezelf, een domme schacht