Statuten

Statuten van GBK – Faculteitskring van de studenten Biologie
1. Wezen en doel van de Gentse Biologische Kring (GBK)
Art.1: GBK is de Faculteitskring van de studenten Biologie aan de Faculteit Wetenschappen van de Universiteit Gent.
Art.2: GBK is een feitelijke vereniging, aangesloten bij de overkoepelende vereniging het Faculteitenkonvent Gent (FK), dit conform de statuten van het FK.
Art.3: GBK heeft geen eigen politieke of filosofische overtuigingen, maar stelt zich pluralistisch op.
Art.4: De voertaal van de vereniging is Nederlands.
Art.5: GBK maakt deel uit van het Faculteitenkonvent (FK), ressorterend onder de Dienst StudentenActiviteiten (DSA) van de Universiteit Gent. Dit houdt in dat ze op het einde van elk burgerlijk jaar minstens tien activiteiten en een verklaring van de subsidieverdeling moet voorleggen aan de DSA. Elke activiteit moet bewezen worden en het verslag ervan moet worden ingediend.
Art.6: GBK is een door studenten Biologie opgerichte vereniging, die het behartigen van de belangen van alle studenten uit die opleiding tot doel heeft.
Art.7: GBK heeft aandacht voor de verschillende aspecten van het studentenleven en tracht in haar gevarieerde activiteiten de samenwerking en het contact tussen de studenten te bevorderen.

2. Inrichting van GBK
A. De leden
Art. 8: Elke student die een door het GBK verstrekte FK-lidkaart bezit, is lid van GBK voor de duur van het lopende academiejaar. GBK-leden genieten waar mogelijk extra voordelen. 
Art. 9: Praesidiumleden van GBK dienen zich verplicht lid te maken van het GBK en zijn bijgevolg ook onderworpen aan de statuten die op de leden betrekking hebben.
Art. 10: Een GBK-lid kan na de vaststelling van herhaalde of grove onregelmatigheden (bvb. diefstal van GBK- of FK-goederen, flagrante schendingen van de statuten, het openlijk in diskrediet brengen van de kring, …) van zijn lidmaatschap ontnomen worden. De Praeses neemt deze beslissing autonoom en brengt het lid hiervan onmiddellijk op de hoogte. Het lid wordt hierbij uitgenodigd aanwezig te zijn op de eerstvolgende bestuursvergadering (BV), waar als eerste punt zijn/haar schorsing wordt behandeld en het lid gehoord wordt. De BV kan met een eenvoudige meerderheid van stemmen het lidmaatschap opnieuw verstrekken. 
Art. 11: Leden van GBK mogen in geen geval schulden maken bij de kring. GBK maakt geen gebruik van een schuldenlijst. 
De enige uitzondering hierop is de schachtenverkoop. Hiervoor is in het bijzonder het GBK-schulddocument opgesteld (Bijlage 1), waarin staat hoeveel de schuld bedraagt en wanneer deze ten laatste dient afgelost te worden. Dit document dient op de avond van de schachtenverkoop ondertekend te worden door zowel de koper van de schacht(en) als Schachtentemmer of Penningmeester. Als de schuld niet vóór de afgesproken datum wordt afbetaald, mag GBK het lid in kwestie toegang weigeren op activiteiten tot deze alles heeft betaald. Ingeval van wanbetaling mag GBK de persoon in kwestie weigeren om in de toekomst nog schachten van GBK te kopen. Indien nodig kan GBK gerechtelijke stappen ondernemen.
Ook niet-leden van GBK kunnen bij uitzondering schachten van GBK kopen. Ook op hen heeft Art. 11 betrekking! Bij het ondertekenen van het GBK-schulddocument verbinden zij zich aan deze regel. Kopers worden op de hoogte gebracht van dit artikel. 

B. Ereleden
Art. 12: GBK kan alumni en pro-praesidia die geen Biologie meer studeren vragen erelid te worden, evenals sympathisanten en professoren, assistenten en bedienden die werken voor de vakgroep Biologie (of ten minste doceren aan de studenten Biologie). Studenten Biologie kunnen geen erelid worden. 
Art. 13: Ereleden genieten extra voordelen en ontvangen de Worm, het tijdschrift van GBK. Dit alles wordt beschreven in het zogenoemde sponsordossier, dat opgesteld wordt door de Vice-Praeses. 
Art. 14: Ereleden zijn steunende, maar geen officiële leden van GBK. GBK is niet aansprakelijk voor gebeurlijke ongevallen met ereleden op activiteiten. 

C. De bestuursvergadering (BV)

Art. 15: De BV is het opperste beslissingsorgaan binnen GBK. Zij is bevoegd om te beraadslagen en te beslissen in alle aangelegenheden die rechtstreeks of onrechtstreeks (de leden van) GBK en/of de studenten Biologie aanbelangen.
Art. 16: De BV wordt door de Praeses geopend, voorgezeten en gesloten. In geval van wettige afwezigheid van de praeses, wordt de leiding aan de Vice-Praeses of, bij afwezigheid van deze laatste, aan een ander lid van het hoogpraesidium overgedragen.
Art. 17: De BV verloopt volgens een vast stramien, waarbij de aanwezigheden, de goedkeuring van het verslag van de vorige BV, de briefwisseling, de financiën, evaluatie, planning en variapunten aan bod komen. Iedere functieverantwoordelijke brengt tot slot verslag uit over zijn/haar werkzaamheden. 
Art. 18: Ieder praesidiumlid van GBK dient de BV bij te wonen en zich telkens voor te bereiden. Hij/zij heeft er spreek- en stemrecht. Indien een praesidiumlid niet aanwezig kan zijn, dient hij/zij de afwezigheid op voorhand te melden aan de Praeses of – bij afwezigheid van deze laatste – de Secretaris.
Art. 19: Op verzoek van de leden, kan een vergadering uitzonderlijk open verklaard worden voor leden en ereleden. Zij dienen hiervan op voorhand op de hoogte gebracht te worden. Leden en ereleden hebben enkel spreekrecht, tenzij er gestemd moet worden voor statutaire aangelegenheden of de ontslagname van de Praeses.
Art. 20: Het praesidium vergadert bij voorkeur wekelijks of tweewekelijks op een vaste vergaderplaats. Deze vergaderingen worden geschorst tijdens examen- of vakantieperiodes. Veranderingen of schrappingen van BV’s worden door de Praeses of de Secretaris aan elk praesidiumlid bekend gemaakt.
Art. 21: Alle beslissingen worden bij voorkeur in consensus genomen. Bij gebrek aan consensus worden beslissingen, met uitzondering van de statutair vastgestelde bepalingen, met een gewone meerderheid (1/2) van de uitgebrachte stemmen goedgekeurd. In geval van een gelijk aantal stemmen, is de stem van de Praeses doorslaggevend. Het praesidium schaart zich steeds voltallig achter de goedgekeurde beslissing en brengt deze unaniem tot uitvoer.
Art. 22: Het zittende praesidium bespreekt tijdens de laatste BV van het academiejaar de genomen keuzes inzake sponsoring, uitgeverij, stamcafé en fuifzaal. Het stelt een document op ter ondersteuning van beslissingen voor het volgende academiejaar. Dit document dient als niet-bindende richtlijn voor het nieuwe praesidium. In die zin fungeert het zittende praesidium als adviesorgaan voor het nieuwe.
Art. 23: Discussies binnen de BV blijven intern. De communicatie naar buiten toe gebeurt eensgezind, zonder enige wrok of non-conformisme. 

D. Het praesidium
Art. 24: Opdat een studentenvereniging erkend zou kunnen worden overeenkomstig dit reglement, hoeven de leden niet allemaal UGent-studenten te zijn. Wel is vereist dat zowel de voorzitter, de vice-voorzitter en de penningmeester UGentstudenten zijn die voor minstens 27 studiepunten zijn ingeschreven in het academiejaar waarin zij het bestuursmandaat waarnemen (met uitzondering van het masterafstudeerjaar en het master-na-masterafstudeerjaar)
Art. 25: GBK wordt geleid en bestuurd door het praesidium, dat jaarlijks door de leden verkozen wordt. Het praesidium moet verantwoording afleggen ten opzichte van de leden, het FK en zichzelf. Het praesidium bestaat uit de functies statutair vastgelegd in Art. 32.
Art. 26: Een praesidiumlid brengt geen persoonlijke opinie als standpunt van GBK naar buiten.
Art. 27: Een praesidiumlid in functie neemt geen partijpolitieke standpunten in en/of standpunten of houdingen die de kring schade kunnen berokkenen. 
Art. 28: De Praeses, de Vice-Praeses, de Penningmeester en de Secretaris vormen het hoogpraesidium. Alle leden van het hoogpraesidium zijn ertoe gebonden de statuten van GBK en de statuten van het FK actief te kennen.
Art. 29: Praesidiumleden kunnen uitzonderlijk twee functies uitoefenen, en eenzelfde functie kan door twee personen worden gedeeld als dat nodig blijkt te zijn. Een uitzondering hierop is de Praeses: deze mag geen extra functie op zich nemen en de positie van Praeses mag niet gedeeld worden door meerdere personen. De functies van Praeses, Vice-Praeses en Penningmeester mogen niet onderling gecombineerd worden. 
Art. 30: Niet alle praesidiumfuncties dienen noodzakelijk ingevuld te zijn. Wel moeten er zeker een Praeses, een Penningmeester, een Cursus en een Schachtentemmer verkozen of gecoöpteerd worden opdat de kring werkzaam is. 
Art. 31: De taakverdeling van de praesidiumleden is flexibel en kan per jaar herbekeken worden naargelang het aantal praesidiumleden en hun ervaring. Art. 32 is een richtlijn van de functieomschrijvingen. Deze dient zo goed mogelijk gerespecteerd te worden, maar kan in de praktijk lichtelijk verschillen.
Art. 32:
Praeses:
De Praeses is de voorzit(s)ter van de kring, van het praesidium, van de vergaderingen en van  de canti. Hij/zij bepaalt de koers van de kring. De praeses stelt – eventueel samen met de Secretaris – de agenda op voor elke BV. Hij/zij organiseert en/of delegeert de functies en taken die niet statutair zijn vastgelegd. De Praeses heeft een volmacht over de rekening(en) van de kring. De Praeses zetelt in de Algemene Vergadering van het FK en houdt het praesidium op de hoogte van de beslissingen die daar gemaakt worden. De Praeses fungeert als contactpersoon van de overkoeplende organisatie van WiNA, Geografica, Chemica, Geologica en GBK (het Vlaams Wetenschaps Konvent) voor zolang deze bestaat en voor de het Faculteit Wetenschappen, de Vakgroep Biologie en andere instanties die niet in de functieomschrijving van de overige praesidiumleden vermeld staan. 
Bijkomend is de Praeses ook verantwoordelijk de introductiedag, de infodag, de canti (reserveren van de zaal en organiseren van de canti, eventueel in samenspraak met de Cantor en/of de Schachtentemmer) en het stamcafé (afspraken met de cafébaas en organisatie van de clubavonden). De Praeses stelt ook het jaarverslag voor de DSA op tegen het einde van het officiële jaar.
Vice-Praeses:
De Vice-Praeses vervangt de Praeses in zijn/haar taken en verantwoordelijkheden bij de afwezigheid van deze laatste. De Vice-Praeses dient op de hoogte te zijn van alle beslissingen en gebeurtenissen in het GBK zodat hij/zij de Praeses kan vervangen indien nodig. De Praeses kan de Vice-Praeses te allen tijde om raad en daad vragen. De Vice-Praeses is ook vaak (mede)verantwoordelijk voor activiteiten van grotere omvang en richt hier eventueel verschillende comité’s voor op. Hij/zij staat alle praesidiumleden waar nodig bij.
De Vice-Praeses zorgt voor alle eetactiviteiten waaronder de spaghetti-avond en de barbecue. Hij/zij is ook verantwoordelijk voor het praesidiumweekend (eventueel in samenspraak met de Praeses).
Hij/zij stelt een ereledendossier samen, met voordelen allerhande voor ereleden (o.a. de Worm, kortingen op activiteiten, …). Dit dossier wordt door de Vice-Praeses voorgelegd aan alumni, pro-praesidia die geen Biologie meer studeren, professoren, assistenten en bedienden die werken voor de vakgroep Biologie (of ten minste doceren aan de studenten Biologie) die dan kunnen beslissen om erelid te worden. De Vice-Praeses dient de ereleden regelmatig op de hoogte te houden van GBK-activiteiten (zie Art. 12, Art. 13 en Art. 14). Ereleden ontvangen tijdig de Worm, die hen digitaal of als boekje door de Vice-Praeses wordt bezorgd. De Vice-Praeses stelt een mailinglist op van de ereleden; zodoende kunnen zij per mail op de hoogte gesteld worden van (ereleden-)activiteiten. De ereledenwerking kan mee worden opgevolgd en ondersteund door andere praesidiumleden, idealiter twee.
Penningmeester:
De Penningmeester is verantwoordelijk voor de financiën van GBK. Hij /zij houdt het praesidium op de hoogte van de financiële situatie van het GBK en overloopt de balans van het GBK op de laatste vergadering van elk semester.Verder houdt hij/zij een boekhouding bij waarin per boekjaar (loopt samen met het academiejaar) duidelijk inkomsten en uitgaven staan vermeld. Hij/zij staat in voor alle financiële aangelegenheden van de kring en moet vanuit financieel oogpunt van alle activiteiten op de hoogte zijn. Hij/zij heeft een volmacht over de rekening(en) van GBK en is verantwoordelijk voor de subsidies. Hij/zij moet jaarlijks de subsidies schriftelijk verantwoorden bij de DSA. Naast boekhouding is de Penningmeester ook verantwoordelijk voor een verantwoord beheer van het geld van de kring en dient hij/zij erop toe te zien dat de in- en uitgaven in balans zijn. De penning houdt de feest -en penningkassa bij en telt deze voor en na elke activiteit dat ze gebruikt worden, hier bovenop houdt de penning ook het cashgeld van het GBK bij.
Secretaris:
De Secretaris is verantwoordelijk voor het opmaken van de verslagen van de vergadering (de Praeses bezorgt de agendapunten voor elke vergadering bij voorkeur vooraf aan de Secretaris). Hij/zij verzorgt het lopende kringarchief en de lidkaarten van de kring. De Secretaris draagt er verantwoordelijkheid voor dat de ledengegevens en andere belangrijke documenten aan het FK en/of de DSA worden bezorgd. De Secretaris verzamelt de gegevens van alle ingeschreven studenten Biologie en geeft deze door aan de Webmaster voor GBK-mediagebruik (Foto-DVD’s voor de ereleden en op aanvraag). De Secretaris helpt de Cursuspraeses waar nodig. De concrete verdeling van het cursuswerk wordt onderling besproken vooraleer het academiejaar van start gaat.
De Secretaris houdt de briefwisseling bij, en bezorgt elk praesidiumlid zijn/haar betreffende post.
Scriptor (Worm):
De Scriptor (Worm) kan worden uitgevoerd door 1 of 2 praesidiumleden en is verantwoordelijk voor het samenstellen en het publiceren van de Worm, het tijdschrift van GBK. De Worm houdt ontspannende, informatieve (wetenschappelijke) en culturele artikels in. De Scriptor zijn verantwoordelijk voor de Worm samen met ondersteuning van praesidiumleden en actieve GBK leden. Hij/zij brengt per jaar minimaal 5 uitgaven van de Worm. De Scriptor bezorgt deze aan de jaarverantwoordelijken en de Vice-Praeses. De Scriptor zorgt voor een digitale versie van de Worm; hij/zij bezorgt deze aan de Vice-Praeses (voor de ereleden) en aan de Webmaster (voor het digitale archief). De scriptoren zijn verantwoordelijk voor het Wormarchief en zorgen dat deze elk jaar wordt aangevuld.
Feestpraeses:
De Feestpraeses kan worden uitgevoerd door 1 of 2 praesidiumleden en is verantwoordelijk voor het organiseren van de fuiven van GBK. Hij/zij is verantwoordelijk voor alle aspecten die daarbij belangrijk zijn: het reserveren van de zalen, het (laten) ontwerpen en drukken van affiches, het opstellen van een reclamecampagne, het uitwerken van een thema, … De Feestpraeses zetelt in alle feestcomités die worden opgericht in samenwerking met andere kringen (zoals het VWK) en die het organiseren van een overkoepelende fuif, galabal of optreden tot doel hebben. Eventueel kan er ook nog een ander praesidiumlid aangeduid worden om samen met de Feestpraeses in dergelijke comités te zetelen.
Sportpraeses:
De Sportpraeses kan worden uitgevoerd door 1 of 2 praesidiumleden en is verantwoordelijk voor het organiseren van sportieve activiteiten. GBK probeert haar leden zoveel mogelijk de kans te geven aan sportactiviteiten en competities deel te nemen en zoekt daartoe, indien nodig, contact met andere kringen. De Sportpraeses is onder meer verantwoordelijk voor de deelname van GBK aan de 12-urenloop, de zwemmarathon en andere overkoepelende sportactiviteiten. De Sportpraeses organiseert op regelmatige basis sportieve activiteiten voor leden van de GBK.
Cursuspraeses:
De verantwoordelijke van de cursusdienst heeft als taak een pakket van boeken, studentencursussen en labomateriaal samen te stellen voor de 1ste, 2de en 3de Bachelor Biologie en eventueel ook voor enkele vakken van de Masterjaren Biologie. Hij/zij dient hiervoor contact te leggen met de lesgevers van deze vakken, het copycenter en de boekhandel. De Cursuspraeses weet exact wat in de contracten met deze handelaars staat. De leden hebben diverse voordelen bij het aanschaffen van boeken, cursussen en labomateriaal van GBK, zowel financieel als praktisch. De Cursuspraeses zorgt ervoor dat de leden op de hoogte zijn van deze voordelen en dat er in het cursuslokaal voldoende prijslijsten aanwezig zijn. Verder stelt hij/zij een permanentieschema op in samenspraak met het praesidium en zorgt hij/zij voor een vlot verloop van de permanentiedienst. De cursuspraeses zorgt voor de contracten met de handelaars en weet exact wat er in staat.
Public Relations (PR):
PR (extern) en PR (intern) kan door dezelfde persoon uitgevoerd worden.
De PR (extern) voorziet zowel materiële als financiële sponsoring voor het GBK. Voor elk boekjaar (loopt met het academiejaar) wordt er een Sponsordossier opgesteld. Dit is een taak van de PR, en gebeurt in overleg met de Praeses. Het Sponsordossier stelt kort GBK, haar bereik en activiteiten voor, waarna de verschillende sponsorformules worden uiteengezet. De PR zoekt actief naar mogelijke sponsors, waaronder – indien mogelijk – ook biologisch relevante bedrijven of instituten behoren, en spreekt deze aan (onder andere door het voorleggen van het sponsordossier). De PR houdt alle contacten goed bij en probeert nieuwe contacten aan te leggen en door te geven voor eventuele sponsoring. De PR zorgt ervoor dat de wensen en plichten van de sponsors vervuld worden. De PR bezorgt zowel de Praeses als de Secretaris een kopie van alle getekende contracten. Hij/zij bezorgt zowel de Webmaster als de Worm de sponsorlogo’s en controleert de posters, de Worm en de website op de aanwezigheid van deze logo’s. 
De PR (intern) is verantwoordelijk voor het tijdig aankondigen van activiteiten (data, locaties en eventueel andere nuttige informatie), ten laatste één week voor de aanvang van de betreffende activiteit. Hij/zij staat ook in voor het ophangen van de affiches van de komende activiteiten, en dit op alle plaatsen waar GBK-leden regelmatig les hebben. Hij/zij is regelmatig aanwezig op de plaatsen waar GBK-leden les hebben; dit voor het verstrekken van mondelinge reclame. Hij/zij maakt elke maand een maandoverzicht en deelt dit onder de leden.
Excul:
De Excul kan worden uitgevoerd door 1 of 2 praesidiumleden en is verantwoordelijk voor het organiseren van uitstappen (introweekend, driedaagse, …) en culturele activiteiten van de GBK. Hij/zij organiseert doorheen het jaar enkele biologische excursies en minstens 2 culturele activiteiten per semester (voorbeelden: lezingen, optredens, filmavond, kroegentocht, …) waaronder zeker/indien mogelijk een quiz.
Webmaster:
De Webmaster verzorgt de website van GBK. Hij/zij doet het nodige onderhoud en staat in voor het plaatsen van foto’s (activiteiten en leden), twioo’s en een activiteitenkalender op de site. De Webmaster is ook verantwoordelijk voor het ingeven van alle activiteiten op de FK-website (elke activiteit moet ten minste drie weken op voorhand ingegeven worden). De Webmaster verzorgt het digitale archief van de Worm. Hij/zij is verantwoordelijk voor de facebookpagina en onderhoudt deze. De Webmaster zorgt dat er foto’s op de activiteiten worden getrokken en gepost op de facebookpagina in samenspraak met de PR.
Schachtentemmer:
De Schachtentemmer is verantwoordelijk voor het organiseren en leiden van de voordoop, doop en ontgroening. Hij/zij richt hier een comité voor op; in dit comité mogen enkel mensen zetelen die bij GBK gedoopt en ontgroend zijn. De Schachtentemmer brengt ter goedkeuring verslag uit aan de Praeses over de doopvergaderingen. Hij/zij is verantwoordelijk voor het opvangen van de schachten tijdens de canti en het werven van schachten op andere studentikoze activiteiten. De Schachtentemmer is een aanspreekpunt voor de eerstejaarsstudenten en is verantwoordelijk voor de schachten de normen en waarden van het GBK aan te brengen en eventueel een schachtencursus samen te stellen. Schachtentemmer maakt een doopdraaiboek en stuurt deze door naar het FK. Hij/zij moet er voor zorgen dat er minstens een doopcomitélid EHBO-gecertificeerd is en dat alle medische en praktische documenten in orde zijn en ter beschikking zijn op de doop zelf, inclusief doopdecreet.
Cantor:
De Cantor leidt samen met de Praeses de canti in goede banen. Hij/zij zingt de liederen voor en helpt waar nodig de Praeses bij het bewaren van de zeden en de orde in de corona. De omvang van deze functie wordt bepaald door de Praeses. De Praeses kan nadat hij/zij verkozen is beslissen of hij/zij al dan niet een volwaardige cantorfunctie nodig heeft. Als dit niet het geval is, is Cantor een medewerkersfunctie. Als de Praeses wel een Cantor in het Praesidium wil, kunnen kandidaten zich voor de functie van Cantor verkiesbaar stellen. Kandidaturen dienen zoals voor de andere functies op voorhand ingediend te worden, maar kunnen geweigerd worden door de Praeses nadat deze verkozen is. Bij een volwaardige praesidiumfunctie krijgt de Cantor nog enkele extra studentikoze taken toegewezen.
(Vaste) Medewerkers + Jaarverantwoordelijken:
De functies van vaste en gewone medewerkers voor activiteiten zijn niet bindend. Vaste medewerkers worden door het praesidium voor een heel jaar aangesteld. Zij vervullen specifieke taken en worden hiervoor naar waarde beloond. Een vaste medewerker is geen praesidiumlid en heeft daardoor geen stemrecht.
Jaarverantwoordelijken zijn praesidiumleden die de activiteiten van GBK wekelijks aankondigen in hun studiejaar, de Worm uitdelen, flyers verspreiden, enzovoort. 
Daarnaast kunnen voor welbepaalde taken/activiteiten ook gewone medewerkers aangeworven worden. Zij worden hier mogelijks voor beloond. Beloningen worden in het begin van het academiejaar bepaald door het praesidium.
Art. 33: Praesidiumverkiezingen
Het praesidium wordt jaarlijks verkozen door middel van algemene verkiezingen waarbij alle (ere)leden van GBK stemgerechtigd zijn.
De verkiezingen vinden plaats in april. Enkel leden van GBK kunnen zich kandidaat stellen. De (ere)leden moeten hun lidmaatschap kunnen aantonen bij het binnentreden van de zaal waar de verkiezingen plaatsvinden.
De verkiezingen worden geleid door een verkiezingscommissie, die uit minstens vier personen bestaat. De voorzitter van de verkiezingscommissie wordt door de BV verkozen en moet minstens 2 jaar lid zijn van GBK.
De kiesvoorzitter stelt daarop zijn/haar verkiezingscommissie samen en legt deze ter goedkeuring voor op de daaropvolgende BV. Enkel leden van GBK die geen uittredend praesidium zijn en zich niet kandidaat stellen voor de verkiezingen, kunnen in deze verkiezingscommissie zetelen. Uiteraard geldt dit ook voor de voorzitter.
De kandidatuur voor een functie moet voor het verstrijken van de deadline in het bezit zijn van de voorzitter van de verkiezingscommissie. De voorzitter van de verkiezingscommissie dient in samenspraak met de Praeses de deadline voor de kandidaturen te bepalen en bekend te maken aan het praesidium. Het praesidium stelt vervolgens de leden op de hoogte.
De kandidatuur voor Praeses is voorbehouden aan GBK-leden die al minstens één jaar in het praesidium zetelen. Deze voor Vice-Praeses kan ook geldig zijn mits aantoonbare ervaring in het bestuur van (een) andere (jeugd)vereniging(en). De kandidaat-Vice-Praeses dient tevens betrokken te zijn bij de werking van GBK in het jaar van de verkiezingen en/of in voorgaande jaren en dit als actief lid, medewerk(st)er of andere vorm van engagement.
In het jaar van de verkiezingen dienen de kandidaat-Praeses en kandidaat-Vice-Praeses ingeschreven te zijn in de richting Biologie en ze dienen ook ingeschreven te blijven in de richting Biologie tijdens hun termijn. Een uitzondering kan toegekend worden door het uittredend praesidium via een stemming met 2/3 meerderheid.
De functies van Praeses, Vice-Praeses en Schachtentemmer zijn voorbehouden aan GBK-leden die bij GBK gedoopt en ontgroend zijn. Voor de Vice-Praeses kan hiervoor een uitzondering gemaakt worden indien nog een ander lid van het hoogpraesidium (buiten de Praeses) gedoopt en ontgroend is bij GBK (zodat deze de Praeses kan vervangen als deze laatste afwezig is op de doop).
Op de verkiezingen wordt er onthouden of gestemd voor of tegen elke kandidaat per functie. Elke kandidaat mag voor meerdere functies kandideren.
De stemming gebeurt anoniem.
In het geval dat er functies zijn waarvoor niemand zich kandidaat stelt of de kandidaat in kwestie niet verkozen is, mogen de aanwezige GBK-leden zich kandidaat stellen (inclusief eerder niet-verkozen kandidaten).- De kandidaten voor elke functie worden aan het praesidium bekend gemaakt op de vergadering voor de verkiezingen.
De functies van Praeses en Vice-Praeses moeten met een 2/3 meerderheid van de uitgebrachte stemmen verkozen worden, hierbij worden de onthoudingen als stem toegekend aan de meerderheid. Voor de overige functies volstaat een gewone meerderheid. Als maximaal 1/3 van het praesidium voor een kandidaat stemt, kan hij alleen verkozen worden met ¾ meerderheid bij de leden (zonder praesidium bijgerekend).
Als er meer dan één kandidaat is voor een bepaalde functie, dan kan iemand in de eerste ronde verkozen worden bij resp. 2/3 meerderheid van de stemmen voor de functies van Praeses en Vice-Praeses en 1/2 meerderheid voor de overige functies. Als dit niet het geval is, valt de persoon met het minste aantal stemmen af, de overige kandidaten gaan door naar de tweede ronde. In de tweede ronde gelden dezelfde regels. Indien nodig kan er nog een derde ronde ingevoerd worden.
De leden van de verkiezingscommissie maken in overeenstemming met de FK-statuten een verslag op en overhandigen dit, ondertekend door alle leden van de verkiezingscommissie, aan de uittredende Praeses, de nieuw-verkozen Praeses, dit ten laatste veertien dagen na de verkiezingen.
Het praesidium mag na de verkiezingen nog verder aangevuld worden met gecoöpteerde praesidiumleden, maar het aantal gecoöpteerden mag nooit meer dan 1/2 bedragen van het aantal rechtstreeks verkozen praesidiumleden (dit betekent bvb. maximaal vier coöptaties bij acht rechtstreeks verkozen praesidiumleden), noch mag de Praeses gecoöpteerd worden. Coöptatie gebeurt door stemming van het rechtstreeks verkozen praesidium voor of tegen een persoon die zich na de verkiezingen alsnog kandidaat stelt voor een open functie. De kandidaat dient een 1/2 meerderheid van de stemmen te hebben om gecoöpteerd te worden.
Indien er te weinig rechtstreeks verkozen praesidiumleden zijn zodat er te weinig kandidaten kunnen gecoöpteerd worden, of indien er geen Praeses is verkozen, worden er nieuwe verkiezingen georganiseerd. Bij deze verkiezingen staan enkel de functies open waarvoor er in de eerste verkiezingen nog geen kandidaten verkozen waren.
Art. 34: Praesidiumleden zijn geacht in het academiejaar waarvoor ze verkozen of gecoöpteerd zijn, een FK-lidkaart van GBK te bezitten.
Art. 35: Ontslagname van een praesidiumlid:
Een praesidiumlid die zijn/haar functie neerlegt, meldt dit mondeling op een BV. Hij/zij krijgt vervolgens twee weken bedenktijd, waarna hij/zij haar/zijn ontslagname intrekt of schriftelijk bevestigt.
Het gewezen praesidiumlid dient zijn/haar praesidiumkaart en lint in te leveren.
De vrijgekomen praesidiumfunctie wordt bekendgemaakt onder de leden, die minstens één week de tijd hebben om hun kandidatuur te stellen. Het praesidium stemt over de opvolging na interpellatie van de kandidaten.
Het praesidium stemt over de binnengekomen kandidaturen op dezelfde manier als voor een coöptatie. De kandidaat is verkozen bij 1/2 meerderheid van de stemmen.
Het FK wordt op de hoogte gebracht van de wijziging.
Art. 36: Ontslagname van de Praeses

Bij ontslagname van de Praeses neemt de Vice-Praeses de functie van de Praeses over.
Op de eerstvolgende praesidiumvergadering, die gesloten plaatsvindt, beraden de overblijvende praesidiumleden er zich over of ze een nieuwe Praeses zoeken in hun eigen midden of daarbuiten, dan wel collectief ontslag nemen en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Indien ze beslissen om een Praeses uit eigen midden te selecteren moet deze in één stemronde een meerderheid van 3/4 behalen. Zoniet komen er hoe dan ook nieuwe verkiezingen. Het uittredende praesidium blijft actief tot aan de aanstelling van het nieuwe praesidium. Het FK wordt op de hoogte gebracht van de wijziging.
Art. 37: Motie van wantrouwen aan het adres van een praesidiumlid

Een praesidiumlid kan enkel uit zijn/haar functie ontzet worden na de vaststelling van herhaalde of grove onregelmatigheden (bvb. diefstal van GBK- of FK-goederen, flagrante schendingen van de statuten, het openlijk in diskrediet brengen van de kring, …).
De Praeses beslist autonoom of het praesidiumlid de gelegenheid krijgt om zelf ontslag te nemen, zoniet wordt op de BV over het ontslag gestemd in één stemronde. Bij zware of onherstelbare schade stemt de rest van het praesidium over het ontslag zonder dat het praesidiumlid in kwestie zelf de mogelijkheid krijgt om zelf ontslag te nemen.
Art. 38: Motie van wantrouwen aan het adres van de Praeses

De Praeses kan enkel tot ontslag gedwongen worden door een motie van wantrouwen, neergelegd op een BV door minstens de helft van de praesidiumleden of 2/3 van de aanwezigen op een ledenvergadering, en na vaststelling van herhaalde of grove onregelmatigheden (bvb. diefstal van GBK- of FK-goederen, flagrante schendingen van de statuten, het openlijk in diskrediet brengen van de kring, …).
Deze motie van wantrouwen wordt bekend gemaakt onder de leden. In de volgende BV wordt over het ontslag gestemd in één stemronde.
De motie van wantrouwen is aanvaard indien 1/2 van de praesidiumleden of 2/3 van de leden deze steunt.
Indien de motie van wantrouwen wordt aanvaard, wordt in vervanging van de Praeses voorzien zoals bepaald in Art. 35.

3. Initiatief van de leden
Art. 39: Indien 1/5 van de GBK-leden daartoe verzoeken, is het GBK-praesidium ertoe gebonden een Bijzondere Algemene Ledenvergadering samen te roepen. Dit verzoek moet schriftelijk aan het praesidium worden gericht en moet van naam, adres, lidkaartnummer en handtekening van de verzoekers voorzien zijn. Het praesidium geeft binnen 2 weken gevolg aan dit verzoek.
De Bijzondere Algemene Ledenvergadering is bevoegd om een motie van wantrouwen in te dienen tegen de Praeses of het voltallige praesidium na vaststelling van herhaalde of grove onregelmatigheden (bvb. diefstal van GBK- of FK-goederen, flagrante schendingen van de statuten, het openlijk in diskrediet brengen van de kring,…).
Indien een motie van wantrouwen aan het adres van de Praeses wordt uitgeschreven wordt dit bekend gemaakt onder de leden en wordt hierover gestemd in een daaropvolgende ledenvergadering die in de daaropvolgende week doorgaat. De motie wordt aanzien als aanvaard als 2/3 van de uitgebrachte stemmen de motie steunen.
Als een motie van wantrouwen aan het adres van de Praeses wordt uitgeschreven en aanvaard zoals beschreven in Art. 37 wordt in vervanging voorzien zoals bepaald in Art. 35.
Als een motie van wantrouwen tegen het voltallige praesidium wordt aanvaard, worden binnen de drie weken verkiezingen georganiseerd zoals voorgeschreven in Art. 32, met als uitzondering dat de verkiezingscommissie goedgekeurd wordt op de betreffende Bijzondere Algemene Ledenvergadering.

4. Interpretatie en wijziging van de statuten
Art. 40: De statuten liggen ter inzage in het GBK-lokaal en zijn ook te verkrijgen op het secretariaat van de DSA in de Therminal. De statuten kunnen tevens op de GBK-website geraadpleegd worden. 
Art. 41: Indien er zich situaties voordoen die niet beschreven staan in de statuten, treft het praesidium hierover de nodige beslissing(en).
Art. 42: De statuten kunnen enkel gewijzigd worden onder volgende voorwaarden:
De wijziging moet als agendapunt minstens een week op voorhand aangekondigd zijn en onder de leden bekend gemaakt worden.
Het voorstel tot wijziging wordt op de BV besproken en eventueel geamendeerd. De statuten dienen door het praesidium goedgekeurd te worden met 2/3 meerderheid van de stemmen. Er wordt een ledenvergadering of –bevraging gepland op de BV.
De leden die aanwezig zijn op deze ledenvergadering stemmen in één ronde over het geamendeerde ontwerp. Een 2/3 meerderheid is vereist om de wijziging goed te keuren. De DSA wordt op de hoogte gebracht van de wijzingen in de statuten.

5. Algemene Bepalingen
Art. 43: GBK is opgericht in 1965, door André Dhondt.
Art. 44: De kleuren van GBK zijn rood-groen, waarbij het rood symbool staat voor bloed en het groen voor chlorofyl. De kleurverhouding is ½ groen en ½ rood.
Art. 45: Het wapenschild van GBK heeft de vorm van een heraldisch Vlaams schild, horizontaal aan het hoofd en afgerond aan de voet, met een hoogte/breedte- verhouding 7/5. Het schild is recht in twee delen verdeeld, van boven tot beneden. Het linker deel stelt een snuitkever voor met pot en pijp gezeten op de vrucht van Quercus robur. Op het rechter deel staat het symbool voor ‘Ut Vivat, Crescat, Floriatque’ (een G met onderaan drie lussen), gevolgd door de sierlijke letters van GBK. (De pijp op het schild is inmiddels verdwenen, maar hoort wel bij het originele wapenschild van GBK!)
Art. 46: De beslissing over samenwerking met andere verenigingen gebeurt niet individueel, maar na overleg met het voltallige praesidium. Het praesidium staat evenwel in voor een goede samenwerking met de andere studentenverenigingen en voor de blijvende integratie van GBK in het Gentse studentenleven.
Art. 47: Contactgegevens
– GBK is gehuisvest te K.L. Ledeganckstraat 35, 9000 Gent.
– De website van GBK is http://biologie.ugent.be. Elk praesidiumlid beschikt over een persoonlijk e-mailadres, namelijk praesidiumfunctie@biologie.ugent.be (bvb. praeses@biologie.ugent.be voor de Praeses). Het voltallige praesidium kan worden bereikt door te mailen naar praesidium@biologie.ugent.be

Art. 48: Het GBK-kringlied (Tekst: André Dhondt)

1. Onze schacht vindt gauw zijn weg, 
Na zijn doop zijn eerste zeg 
GBK staat aan mijn zij, 
GBK maakt mij altijd blij. 

Refrein 
Oh Gentse Biologen, 
Wat meer kan je nu nog dromen, 
Met zijn allen zingen wij, 
GBK staat aan mijn zij. 

2. Het koele bier leert hem kennen, 
Om zijn droge keel te verwennen, 
Studentengeur trekt in zijn vel, 
Hij voelt zich immer wonderwel. 

3. Geen vrouw brengt hem van zijn eed, 
Doch nimmer behandelt hij hen wreed, 
De GBK-meid let steeds op,
Onze jongens zetten hem!

6. Bijlagen:
Bijlage 1: GBK-schulddocument (zie Art. 11)
Contract tussen de Gentse Biologische Kring (GBK), hier vertegenwoordigd door ……………………………………………, en ………………………………………………….

Ik verklaar nog ……… € te moeten betalen aan GBK.
Deze betaling dient binnen de 2 weken te gebeuren, zoniet kunnen door GBK stappen gezet worden teneinde de schuldenlast alsnog te vorderen.

Opgesteld te Gent, op ……/……/20… .
Namen + handtekeningen:

Bijlage 2: Kiesreglement praesidiumverkiezingen (zie Art. 33)
K1. Dit reglement dient ter aanvulling op de statuten en draagt bij tot het goed verloop van de verkiezingen. Wat niet door dit reglement wordt beschreven verloopt conform met de statuten.
K2. De kiesvoorzitter stelt zijn/haar verkiezingscommissie samen, en maakt deze bekend voor de verkiezingen plaatsvinden. De verkiezingscommissie bestaat uit (minstens) twee tellers en één deurwachter.

Verloop van de verkiezingen

K3. De verkiezingen verlopen in drie potentiële delen. In het eerste deel worden zij die een kandidatuur hebben ingediend ter verkiezing gesteld. Het tweede deel staat open voor nog niet verkozen posities waarbij ieder GBK-lid aanwezig zich kandidaat mag stellen, indien niet in tegenspraak met de statuten (als alle posities reeds zijn ingevuld door de eerste ronde vervalt deze ronde). De derde ronde heeft plaats in geval van dubbelverkiezingen (als er geen dubbelverkiezingen zijn vervalt deze ronde). De dubbelverkozen persoon maakt bekend voor welke functie hij zal opteren (kan voor beide indien zij cumuleerbaar zijn, conform de statuten) en de vrijgekomen plaats staat open ter verkiezing in het derde deel voor ieder aanwezig GBK-lid. 
K4. In het eerste deel zal gestemd worden met een enkelvoudige lijst waarop alle kandidaten genoemd staan. Hierbij kan men voor, tegen of met onthouding stemmen. Na de tweede ronde zullen deze stemmen geteld worden.
K5. In het tweede deel wordt gestemd met afzonderlijke stemformulieren voor elke kandidaat. Hierbij kan men voor, tegen of met onthouding stemmen. Na de tweede ronde zullen deze stemmen geteld worden.
K6. In het derde deel wordt gestemd met afzonderlijke stemformulieren voor elke kandidaat. Hierbij kan men voor, tegen of met onthouding stemmen. Na de derde ronde zullen deze stemmen geteld worden. 
K7. De verkiezingen zijn gesloten. Dat wil zeggen dat enkel (ere)leden van GBK toegelaten zijn op de verkiezingen. Enkel (ere)leden van GBK hebben stemrecht op de verkiezingen. Lidmaatschap dient bewezen te worden met een geldige GBK-(ere)lidkaart bij het binnenkomen van de kieszaal. De legitimiteit van de aanwezigen zal worden gecontroleerd door de deurwachter. 
K8. Ieder GBK-lid heeft spreekrecht op de verkiezingen op voorwaarde dat dit spreekrecht hem/haar werd toegewezen door de kiesvoorzitter. 

Het stemmen 
K9
. Ieder (ere)lid van GBK kan één stem per kandidatuur uitbrengen.
K10. De stemmen zullen worden opgehaald door de twee tellers. 
K11. De tellers zullen de enkelvoudige stemformulieren ophalen. Zij zullen, indien nodig, de afzonderlijke stemformulieren uitdelen en ophalen.
K12. De tellers zullen de stemmen tellen na de tweede en eventuele derde ronde.
K13. Ieder kiesformulier moet volledig, correct en overzichtelijk worden ingevuld. Indien niet wordt het formulier ongeldig verklaard. 
K14. Ongeldigheid in geval van Art. K13 wordt bepaald door de twee tellers en de kiesvoorzitter tezamen. 

Voorstelling van de kandidaten
K15
. Tijdens de ronden wordt iedere kandidaat afzonderlijk naar het spreekgestoelte geroepen door de kiesvoorzitter. Iedere kandidaat heeft maximaal tien minuten om zich voor te stellen. Hierbij kan hij/zij zijn/haar motivaties en doelstellingen voor de beoogde functie duidelijk maken.
K16. Na de voorstelling hebben GBK-leden het recht vragen te stellen aan de kandidaat , deze vragenronde wordt aangekondigd door de kiesvoorzitter. De kiesvoorzitter ziet erop toe dat dit ordelijk verloopt. 
K17. De kiesvoorzitter beëindigt de vragenronde van Art. K16. 

Tuchtmaatregelen
K18
. De kiesvoorzitter ziet erop toe dat alle regels conform dit kiesreglement en de statuten worden opgevolgd. Hij/zij leidt de verkiezingen en ziet eveneens toe op het ordentelijk verloop van de verkiezingen. Hierbij wordt hij/zij bijgestaan door de verkiezingscommissie.
K19. In geval van individuele ordeverstoring, niet opvolgen van de regels of fraude, kan de kiesvoorzitter de bewuste perso(o)n(en) het stemrecht ontnemen en buiten de verkiezing laten zetten. 
K20. In geval van vermoedelijke fraude bij het stemmen kan de kiesvoorzitter in overleg met de verkiezingscommissie de stemronde voor de desbetreffende kandidaat of kandidaten heruitvoeren. De vorige stemronde voor de desbetreffende kandidaat of kandidaten wordt dan nietig verklaard.
K21. In geval van grote fraude of algemene wanorde en het niet navolgen van de regels kan de kiesvoorzitter de verkiezingen nietig verklaren en ze sluiten. Dit wordt gevolgd door een spoedvergadering van het huidige praesidium die beslist al of niet de verkiezingen verder te zetten.

Gewijzigd conform de voorheen geldende statuten en voor echt verklaard door het GBK-praesidium 2020-2021, op 8 september 2020, te Gent (België).