Een kroontje van madeliefjes

Een kroontje van madeliefjes

Iedereen kent madeliefjes wel. Het typische witte bloemetje dat tussen het gras van alle tuinen en weilanden zit. Dat verklaart ook de naam van het madeliefje, ‘made’ betekent weiland en ‘lief’ zou zijn omdat men het graag zien in de weides. Sommige denken dat het van ‘maagde-liefde’ kwam aangezien het bloemetje aan de maagd Maria werd toegewezen. In het latijns is de naam ook heel schattig, Bellis perennis betekent in het engels ‘pretty everlasting’. 

Maar Maria is niet de enigste aan wie het madeliefje werd toegewezen. In de tijd van Babylon kwam het overeen met de godin van liefde, oorlog en vruchtbaarheid. De kelten geloofde dat als men het at je nooit ouder werd. Het bloemetje is ook eetbaar maar net niet zo magisch. Homeopaten gebruiken het wel nog tegen eczeem, en andere huidproblemen. Maar nu staat het vooral als een symbool ter herdenking van de eerste wereldoorlog in belgië. 

Model voor de bloemenkroon

Het bloemetje is ook heel populair bij de kindjes. Ze worden gebruikt voor bloemenkroontjes te maken of om te checken of iemand hen graag heeft of niet. Vreemd genoeg wanneer men de witte ‘bloemblaadjes’ uittrekken, trekt men volledige bloemen uit. Elk wit blaadje is een vrouwelijk straalbloem. Het is zo gereduceerd is dat het niet meer herkenbaar is. Centraal bestaat de bloem uit gele buisbloemen. Hier zijn de kroonbladeren samen gegroeid tot een buis en het geheel is gekrompen, het is hermafrodiet. Het zit allemaal ingewikkelder in elkaar dan we op eerste glans denken. 

Wat ik als domme schacht niet wist maar nu zeker ga uittesten, het madeliefje is eetbaar. Niet alleen dat het wordt gebruikt als een kappertje. (Btw het is een beetje bitter naar mijn smaak maar niet te slecht.) Wel ik hoop dat dit tekstje aantoont dat zelfs de dagdagelijkse dingen, complex en interessant kunnen zijn.

Dankjewel voor het lezen,

Emilie de schacht

  • Naam: Madeliefje
  • Wetenschappelijke naam: Bellis perennis
  • Taxonomische indeling: Rijk: Plantae, Stam: Embryophyta, Klasse: Spermatopsida, Clade: Bedektzadigen, Orde: Asterales, Familie: Asteraceae, Geslacht: Bellis
  • Vindplaats: Mijn tuin

Een reactie achterlaten