Schachtenlogboek: Gehakkelde aurelia

Schachtenlogboek: Gehakkelde aurelia

Hoi hoi beste lezers!

Aangezien lange wandelingen in de natuur één van de enige opties is die we momenteel hebben, is dit iets waar ik dagelijks van geniet. Samen met mijn pup voor companie ontdekken we onze buurt, genieten we van het zonnetje, verzamelen we plantjes voor mijn herbarium of lopen we om toch maar aan die 100 km te geraken.

Wel op één van deze gezellige wandelingen vloog er plots een vlindertje van tussen de struiken op en landen het zachtjes op de neus van mijn hond. (jammer genoeg ben ik een domme schacht dus heb ik daar nul fotos van). Nadat hij hallo had gezegd keerde hij terug naar zijn braamstruik.

Als een enthousiaste bioloog ging ik natuurlijk kijken of ik deze kleine vlinder kon herkennen. Tot mijn horror dacht ik dat de prachtige oranje vleugels beschadigt waren. Gelukkig was dit geen grote wonde maar een handig determinatie kenmerk van de gehakkelde aurelia. Voor de vlinder zelf was dit een manier om van predatoren af te geraken, de grillige rand van de vleugel is namelijk moeilijk te herkennen voor hen.

De felle kleuren die me oorspronkelijk aantrok bleken typische te zijn voor de zomervorm (ook wel bekend als de hutchinsoni vorm, na de wetenschapper die de twee vormen ontdekte). De wintervorm is donkerder en is de ‘oorspronkelijke’ vorm.Het kleine beestje bleef braaf zitten zodat ik een mooie foto kon maken, ik wou het namelijk tonen aan mijn volledig ongeïnteresseerde ouders.

Na de fotoshoot vloog mijn model weg en kreeg ik de kans om een tweede handig kenmerk te zien, een witte vlek (bleek later een C te zijn) aan de onderkant van de vleugel. Dit verklaarde dan meteen de latijnse naam ‘Polygonia c-album’ (album: wit).

Jammer genoeg kwam ik te weten dat deze vlinder steeds meer naar het noorden aan het trekken is. Het wordt namelijk te warm hier voor dit prachtig beestje! Nog maar een reden om te strijden voor het beschermen van onze planeet he! De wereld zou veel minder kleurrijk zijn zonder dit fladderend insectje in ons belgenland. Een simpele manier om dit diertje te helpen is door het planten van zijn favoriete voedsel, dit is onder andere de braam waarop ik hem vond.

Mercikes voor het lezen,

De zoveelste domme schacht, Emilie

  • Naam: gehakkelde aurelia
  • Wetenschappelijke naam: Polygonia c-album
  • Taxonomische indeling: Rijk: Animalia, Stam: Arthropoda, Klasse: Insecta, Orde: Lepidoptera, Familie: Nymphalidea, Geslacht: Polygonia
  • Vindplaats: Museumlaan, Deurle



Een reactie achterlaten